PIC és i2c-s EEPROM programozó

click for full size image!

Ehhez és ehhez a projektemhez ezt az egyszerű programozót használtam. Ez az eszköz csak néhány PIC-et ismer (jellemzően a 13V-tal írhatóakat). Viszont ehhez a projekthez nem volt jó, ezért egyik kollégámtól kölcsönkértem egy eredeti Microchip-es programozót. Ezzel az a nagy bajom volt, hogy csak ahhoz, hogy egy PIC-be beírjak egy 'hex' file-t (semmi fejlesztés, semmi debug), a Microchip feltelepített több, mint 2Gbyte programot a számítógépre (az MPLAB IPE-t).

Hogy mi!?

Innen indult a projekt: keresni kezdtem egy 'lightweight' megoldást az interneten, és meg is találtam!

A hardware-ből több verziót is terveztem, illetve készítettem. Az egyik alkalmas i2c-s EEPROM-ok írására, a másikra ráintegráltam egy 3.3V-os szintillesztőt az alacsonyabb feszültségű PIC-ek írásához. Mindkettőn található egy-egy 20 lábú IC foglalat (DIL vagy SOP) is a gyakoribb PIC-ekhez.

click for full size image! click for full size image!

Elkészült a végső verzió; ezek a fő különbségek a kezdő állapothoz képest:
- az ICSP kimenet pin kompatibilis a Microchip PICkit-tel
- a 'low level' eszközök egy színillesztőn keresztül csatlakoztathatóak
- I2C kivezetés 5V-os eeprom-okhoz (tipikusan a 24Cxx család)
- két 'ferrite bead'-et tettem a tápvonalakba (kiválthatóak 0 ohm-s ellenállással)
- bíbor színű PCB :-)

Készítettem egy git repository-t is, ami az általam módosított programforrásokat tartalmazza. A CLI és a GUI programok fordítását két Makefile-lal lehet elvégezni (csak Linuxon használtam!). Ezenkívül a repo-ba feltöltöttem a PCB gerber file-jait és a kapcsolási rajzot (PDF formátumban) is.

click for full size image!